WYSOKI WYNIK EGZAMINÓW ZAWODOWYCH

Uczniowie 3 klasy Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w ZSP w Chorzelach przystąpili w sesji zimowej 2022 do Egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie z kwalifikacji HGT.02 Przygotowanie i wydawanie dań.

Egzamin praktyczny zdało 100% uczniów, zaś pisemny 94%. Ogólny wynik egzaminu kształtuje się na poziomie 97%.

Uczniowie osiągnęli bardzo wysoki wynik zważywszy na to, iż okres przygotowania do egzaminu przypadł na czas pandemii. Specyfika kształcenia zawodowego jest zdecydowanie inna niż kształcenia ogólnego, gdyż bardzo ważnym aspektem jest kształcenie praktyczne, które w okresie pandemii było bardzo ograniczone. Należy również wziąć pod uwagę fakt, iż uczniowie zdawali egzamin w nowej formule ze względu na zmianę podstawy programowej oraz zmianę wymagań egzaminacyjnych.

Biorąc pod uwagę powyższe trudności zdawalność egzaminu wśród młodzieży na poziomie 97% z to ogromny sukces.

Do egzaminu uczniów przygotowała mgr inż. Monika Kłodowska – Kierownik Kształcenia Praktycznego.

Uczniom i nauczycielowi składamy serdeczne gratulacje i życzymy powodzenia na dalszej ścieżce edukacyjnej.