Dnia 8 grudnia 2020 odbył się finał konkursu Akademii Wiedzy o Mięsie. W zmaganiach konkursowych brało udział 48 zespołów szkolnych z kilkunastu województw. O miejsce w czołowej czwórce zespołów rywalizowało około 300 uczniów z różnych placówek o profilach gastronomicznych i rolno- spożywczych. Dzięki udziałowi w konkursie młodzież miała okazję uczestniczyć w warsztatach kulinarnych realizowanych w dwóch blokach tematycznych: dania z indyka oraz dania z wołowiny. Warsztaty zrealizowane były z udziałem profesjonalnych szefów kuchni i znawców tematu. Były okazją do poznania i wykonania dań z indyka i wołowiny.
Akademia wiedzy o mięsie była częścią kampanii informacyjnej, której celem jest edukowanie i budowanie świadomości w zakresie tradycji i dorobku polskiej branży mięsnej oraz informowanie o przebiegu procesu produkcji zwierzęcej i przetwórstwa mięsnego a także zaprezentowanie etapów tej produkcji na przykładzie mięsa indyczego oraz wołowego.
Konkurs miał charakter etapowy. Zadaniem zespołów szkolnych było przygotowanie hasła reklamowego, promującego pracę i zatrudnienie w polskim przemyśle mięsnym. W kolejnych etapach, do których zakwalifikowała się tylko czwórka zespołów była praca finałowa projektu kampanii reklamowej promującej pracę i zatrudnienie w przetwórstwie mięsnym.
Projekty kampanii reklamowej były oceniane pod względem koncepcji kreatywnej i strategicznej, innowacyjności, pomysłowości, spójności merytorycznej oraz rozwiązań kreatywnych.
Gratuluję i życzę dalszych sukcesów
Patryk Szwejkowski
Wrażenia uczniów:
– Emocje już za Nami…Przeżyliśmy super przygodę kulinarną i zdobyliśmy fajne nagrody- stwierdza Kasia Reysenberg
– Niezapomnianym doświadczeniem były warsztaty kulinarne z Davidem Gaboriaud renomowanym szefem kuchni, od którego dostaliśmy książki z autografem … Coś z miłością z pasja i ze smakiem – mówi Igor Tubis
– super emocje i fajne, praktyczne nagrody… Julia Maciak